Οργισμένη αντίδραση των εργοθεραπευτών στις μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ για την πιστοποίηση

Ανάστατος είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ, καθώς,  εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών για τη Δημόσια Υγεία, αλλά και τη χώρα γενικότερα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, επαναφέροντας από την «πίσω πόρτα» το θέμα της πιστοποίησης των εργοθεραπευτών και των εργαστηρίων εργοθεραπείας στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και επιστολές του Π.Σ.Ε. προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και καθοδήγηση για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα εργαστήρια εργοθεραπείας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του στις 17 Μαρτίου, ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών υποβολών για εκτελέσεις ηλεκτρονικών γνωματεύσεων ειδικής αγωγής από πιστοποιημένους (στην πλατφόρμα του) θεραπευτές.

Με την ανακοίνωση αυτή επαναφέρεται με πλάγιο τρόπο το θέμα της πιστοποίησης των εργοθεραπευτών στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, θέμα που είχε ανοίξει η διοίκησή του τον περασμένο Μάιο και οι εργοθεραπευτές είχαν απορρίψει μετά βδελυγμίας, καθώς ο Π.Σ.Ε., ως μόνο αρμόδιο όργανο για την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών, πιστοποιεί ήδη τα μέλη του. Όπως είναι προφανές, ο μοναδικός σκοπός για την πιστοποίηση των εργοθεραπευτών στην πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, είναι να περάσει από την «πίσω πόρτα» η έμμεση οικονομική συσχέτιση των θεραπευτών με τον Οργανισμό, καθώς ο Π.Σ.Ε. απορρίπτει καθέτως εδώ και χρόνια τις συμβάσεις που τους προτείνει ο ΕΟΠΥΥ, θεωρώντας τις εξοντωτικές για το οικονομικό μέλλον των μελών του.

Το συγκεκριμένο θέμα, μετά τις μεθοδεύσεις του περασμένου Μαΐου, πάγωσε και επανήλθε στο τραπέζι – μεταξύ άλλων – τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης αντιπροσωπείας του Π.Σ.Ε. με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα της ειδικής αγωγής, χωρίς όμως έκτοτε το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ να προβούν σε κάποια διαβούλευση με τον Π.Σ.Ε., μέχρι την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ που αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία».

Ο Π.Σ.Ε. χαρακτηρίζει αυτή την ενέργεια ως αήθη, καθώς επενδύει στην γενικευμένη κοινωνική αγωνία για την έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναζητώντας πρόθυμα «θύματα» ανάμεσα στους παρόχους ειδικών θεραπειών που δοκιμάζονται οικονομικά και εργασιακά, καλούμενοι να υπερασπιστούν το κοινωνικό σύνολο χωρίς την κάλυψη του κράτους. Αναρωτιέται μάλιστα ο Π.Σ.Ε. εάν οι απόψεις που εκφράζονται από την ενυπόγραφη ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, απηχούν εξίσου τις απόψεις του Οργανισμού και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Ο Π.Σ.Ε. καλεί τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει άμεσα την εν λόγω ανακοίνωση και να την αντικαταστήσει με νέα όπου θα προβλέπεται η ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο που ενδείκνυται την δεδομένη στιγμή, με σεβασμό στη δημόσια υγεία. Επιπροσθέτως, καλεί τον ΕΟΠΥΥ να μην προβαίνει σε κινήσεις αιφνιδιασμού και να απευθυνθεί υπεύθυνα και άμεσα πρόσκληση προς στον Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ και τους άλλους αρμόδιους φορείς για την διευθέτηση κάθε σχετικής εκκρεμότητας, όταν οι ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ταυτόχρονα δηλώνει την έντονη ανησυχία του για την δημόσια υγεία, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει ακόμη υπεύθυνη ενημέρωση και καθοδήγηση από τις αρμόδιες αρχές για την στάση που πρέπει να κρατήσουν τα μέλη του έναντι της αποτροπής εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρότι έχει αποστείλει επανειλημμένα σχετικά κατεπείγοντα έγγραφα προς τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας. Είναι αδιανόητο τα μέτρα πρόληψης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, να μην περιλαμβάνουν την αναστολή λειτουργίας θεραπευτικών χώρων, στους οποίους συναθροίζονται και συγχρωτίζονται παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένοι.

Τέλος, καλεί τα Υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών να λάβουν μέριμνα για την στήριξη των άμεσα πληττόμενων επαγγελματιών εργοθεραπευτών από τις επιπτώσεις των μέτρων που σχετίζονται με την Πανδημία.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ο Π.Σ.Ε. ΝΠΔΔ ζητά άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.