Ομιλία CAFE SCIENTIFIQUE : Τσερνόμπιλ, Φουκουσίμα και Πυρηνική Ενέργεια

Η πυρηνική ενέργεια και οι επιπτώσεις της θα τεθούν στο επίκεντρο της επόμενης ομιλίας του καινοτόμου θεσμού Cafe Scientifique, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στις 7 μμ, με ομιλητή τον κ. Γιώργο Λουμάκη, Λέκτορα στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Σχολής Υπολογιστών, Μηχανολογίας και Δομημένου Περιβάλλοντος, στο Πανεπιστήμο Glasgow Caledonian (Σκωτία).

H σειρά Chernobyl του ΗΒΟ έγινε πρόσφατα η σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDb και ταυτόχρονα επανέφερε τις συζητήσεις για το συγκεκριμένο ατύχημα, την πυρηνική ενέργεια και τις επιπτώσεις της γενικότερα. Πόσο ρεαλιστικά όμως αποδόθηκαν τα γεγονότα; Πόσο συντελεί αυτό στο γνωστό μας φόβο για την πυρηνική ενέργεια; Επιπλέον, το ατύχημα της Fukushima επανήλθε στο προσκήνιο.

Σε αυτη την ομιλία θα δούμε αναλυτικά τις δυο μεγάλες αυτές καταστροφές και θα ασχοληθούμε γενικότερα με το πόσο πραγματικά επικίνδυνη (ή οχι) είναι η πυρηνική ενέργεια. Μήπως οι αντιδράσεις μας ήταν και είναι υπερβολικές; Πώς συγκρίνεται με άλλες πηγές ενέργειας, συμβατικές και ανανεώσιμες;

Ο ομιλητής μας

Ο Δρ Γιώργος Λουμάκης είναι καθηγητής και ερευνητής στη σχολή Υπολογιστών, Μηχανολογίας και Δομημένου περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμο Glasgow Caledonian στην Σκωτία. Αντικείμενο διδασκαλίας και ερεύνας του είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβατικές πηγές ενέργειας, ενέργεια στα κτήρια, ενέργεια και αειφορία, ανάλυση κύκλου ζωής, ενεργειακά συστήματα στο περιβάλλον και ποσοτικές μέθοδοι έρευνας. Διδάσκει σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα και το γνωστικό του υπόβαθρο είναι στη φυσική, με μεταπτυχιακές σπουδές στην τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διδακτορική διατριβή στην ηλιακή ενέργεια. Είναι ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας «Συστήματα ισχύος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στο πανεπιστήμιο και προς το παρόν επιβλέπει 5 διδακτορικούς φοιτητές. Είναι μέλος της ακαδημίας ανώτερης εκπαίδευσης και ασχολείται ενεργά με την επιστημονική επικοινωνία στο κοινό μέσω επιστημονικών εκδηλώσεων όπως τα Glasgow Science Festival, SmartSTEM, Primary Engineer και Explorathon. Επιπλέον ειναι πρέσβης STEM (STEM ambassador) και μέντορας για παιδιά λυκείου.

Ταξίδι στον κόσμο των επιστημών από το Cafe Scientifique

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα, στις 7μμ, στο καφέ Μύρτιλλο (μετρό Πανόρμου, Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (Πρώην ΚΑΠΑΨ), Τριφυλίας & Λάμψα, Αμπελόκηποι 2110123176 https://myrtillocafe.gr/en/home/). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Δεν γίνονται κρατήσεις – για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη συμμετοχή τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.