Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου του Medical Informatics in Europe (MIE 2024) στην Αθήνα
Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε το σημαντικότερο διεθνές γεγονός στο πεδίο της Ιατρικής Πληροφορικής, το 34ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ιατρικής Πληροφορικής (MIE 2024) το οποίο έλαβε χώρα από τις 25 έως 29 Αυγούστου 2024, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, με θέμα τις εφαρμογές της Ψηφιακής Υγείας και τις καινοτομίες της Πληροφορικής της Υγείας για την στήριξη των Συστημάτων Υγείας ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν και να διατηρηθούν σε ένα περιβάλλον μεγάλων μεταβολών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών.
Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ιατρικής Πληροφορικής (European Federation for Medical Informatics – EFMI) και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Πληροφορικής της Υγείας – ΕΒΠΠΥ).
Τους 737 σύνεδρους από 56 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, καλωσόρισε ο Ομότιμος Καθηγητής Πληροφορικής της Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κος Ιωάννης Μαντάς, ο οποίος ανέφερε ότι το Συνέδριο αποτελεί ένα μοναδικό εξαιρετικό γεγονός στην ιστορία των συνεδρίων ΜΙΕ, καθότι για πρώτη φορά συγκέντρωσε τόσο μεγάλο αριθμό συνέδρων από τόσες χώρες και τόσο μεγάλο αριθμό επιστημονικών παρουσιάσεων στον χώρο της Βιοϊατρικής Πληροφορικής, Πληροφορικής της Υγείας και στην Ψηφιακή Υγεία
Σε συνέχεια η Ομότιμος Καθηγητής Ιωάννης Μαντάς κατά την τελετή έναρξης παρουσίασε τη θεματολογία του συνεδρίου που αναπτύσσεται σε 12 θεματικές ενότητες που περιέχουν την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία, τα Πληροφοριακά συστήματα Υγείας, την Τηλεϊατρική, την Κινητή Υγεία, την Απεικονιστική, την πληροφορική στην δημόσια υγεία, τα συστήματα λήψης ιατρικών αποφάσεων , τα μεγάλου όγκου ιατρικά δεδομένα και την επεξεργασία τους, καθώς και θέματα εκπαίδευσης, ηθικής και Συγκεκριμένα ανέφερε ότι : «το Συνέδριο συγκέντρωσε τα βλέμματα της επιστημονικής μας κοινότητας και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 700 εργασίες σε 12 θεματικές της Ψηφιακής Υγείας και Πληροφορικής της Υγείας και έγιναν αποδεκτές για προφορική παρουσίαση οι 341, ενώ έγιναν δεκτά 85 πόστερ, 13 στρογγυλά τραπέζια και 16 εργαστήρια.
Την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου χαιρέτησαν η Καθηγήτρια Kaija Saranto του Πανεπιστημίου Ανατολικής Φινλανδίας και Πρόεδρος της Ακαδημίας των Επιστημών Πληροφορικής της Υγείας και η Καθηγήτρια Brigitte Seroussi του Πανεπιστημίου της Σορβόννης των Παρισίων, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ιατρικής Πληροφορικής. Ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ιατρικής Πληροφορικής Καθηγητής Thomas Deserno του Πανεπιστημίου Braunsweigh της Γερμανίας.
Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο Καθηγητής George Demiris από το Πανεπιστήμιο Pennsylvania, ο οποίος μίλησε για τις καινοτόμες δράσεις χρήσης της τεχνολογίας για την στήριξη των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους, στους χώρους της οικίας, εργασίας και αλλού, συμπεριλαμβανομένων και των οίκων ευγηρίας. Επίσης παρουσίασε μεθόδους και τρόπους αξιολόγησης συστημάτων υγείας που δημιουργούν δεδομένα υγείας προερχόμενα από πολίτες και ασθενείς τρίτης ηλικίας.
Ο δεύτερος κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Αρβανίτης του Πανεπιστημίου του Birmingham, ο οποίος αναφέρθηκε στην διασυνδεσιμότητα , διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων υγείας προσφέροντας καινοτομικές λύσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην ποσοτική ανάλυση βιοϊατρικών εικόνων σε συνδυασμό με βιολογικές παραμέτρους γενετικής. Παρουσίασε έναν αριθμό σημαντικών ερευνητικών έργων που έχουν φτάσει σε επίπεδο ωρίμανσης και ανέφερε τη σημασία της διασύνδεσης της έρευνας με όλους τους κοινωνικούς φορείς υγείας.
Η τρίτη κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Anne Moen από το University of Oslo, η οποία μίλησε για τις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες που θα συγκεντρώνουν θα επεξεργάζονται όλα τα προσωπικά δεδομένα υγείας από όπου και αν προέρχονται. Για να επιτευχθεί αυτό ανέφερε ότι χρειάζεται η ενδυνάμωση του πολίτη στην κατανόηση των τεχνολογιών και στην εκπαίδευσή του για την σωστή χρήση με αποτέλεσμα τη βέλτιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, οικονομικής δυνατότητας και προέλευσης.
Ο εκδοτικός οίκος IOS Press έχει ήδη εκδώσει τα πρακτικά του συνεδρίου (σε τόμο 2088 σελίδων ανοικτής πρόσβασης), τα οποία είναι καταλογραφημένα και ταξινομημένα (indexed) στο PubMed / Medline, στο Scopus,και στο Google Scholar και αναμένεται η καταλογράφηση και στο Web of Science.
Στις συνεδρίες συμμετείχαν, ερευνητές, όπως ιατροί, νοσηλευτές, βιολόγοι, φαρμακοποιοί, τεχνολόγοι υγείας, πληροφορικοί, μηχανικοί υπολογιστών, μαθηματικοί, στατιστικοί, μαθηματικοί, μεθοδολόγοι και κλινικοί όλων των ειδικοτήτων, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εκπρόσωποι αρχών τυποποίησης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικής Πληροφορικής, και εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) από τη Γενεύη, οι οποίοι παρουσίασαν εκτενώς το διεθνές σύστημα ταξινόμησης νόσων ICD-11 και περιέγραψαν τις προκηρύξεις εφαρμογής του ICD-11 σε όλες τις χώρες αρμοδιότητάς τους
Συνολικά, η πόλη της Αθήνας και το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτέλεσε για πέντε ημέρες το επίκεντρο ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Κοινότητας των κορυφαίων επιστημόνων της Πληροφορικής της Υγείας και της Ψηφιακής Υγείας. Στην επίτευξη των υψηλών στόχων του Συνεδρίου ΜΙΕ 2024 συνέβαλε και η άρτια διοργάνωσή του, που προβάλει τη χώρα μας διεθνώς. Εν κατακλείδι το Συνέδριο εκπλήρωσε όλους τους εκπεφρασμένους στόχους του: τη συμβολή στη συνεχή πρόοδο της Πληροφορικής της Υγείας και της Ψηφιακής Υγείας σε διεθνή κλίμακα, την παροχή πληροφοριών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, τη δικτύωση των επιστημόνων των κλάδων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και ειδικών από τον ακαδημαϊκό / κλινικό χώρο, των υπηρεσιών υγείας και της βιομηχανίας ανάπτυξης των εφαρμογών ψηφιακής υγείας.