Κρυολόγημα ή ίωση του παιδιού στις διακοπές – Τι πρέπει να κάνετε

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας  των εορτών και των χειμερινών αποδράσεων. Πολλοί από εμάς, θα βρεθούμε μαζί με τα παιδιά μας με συγγενείς και φίλους σε κάποιο μέρος,  για να περάσουμε τις γιορτές. Η θερμοκρασία είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι πιθανότητες να κρυολογήσουμε είτε εμείς αλλά κυρίως τα παιδιά  είναι αρκετές  όσο  και εάν προσέξουμε.

Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος – Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε και που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα ή την ίωση του παιδιού προκειμένου   να γίνετε περισσότερο «αυτόνομοι» στη διάρκεια των διακοπών χωρίς να είναι αναγκαίο να καταφεύγετε για το παραμικρό σε ιατρική βοήθεια.

Παρακάτω κάποιες μικρές συμβουλές προκειμένουν να αντιμετωπίσετε τον παιδικό πόνο και πυρετό και να χαρείτε στο μέγιστο τις διακοπές των Χριστουγέννων:

-Πριν φύγετε με το παιδί για διακοπές ελέγξετε αν έχει κάνει όλα τα εμβόλια. Αυτό είναι απαραίτητο για αυτονόητους λόγους.

-Πάρτε μαζί σας το αντιπυρετικό  και αναλγητικό, που χρησιμοποιείτε συνήθως. Το αναλγητικό-αντιπυρετικό μπορεί  να δοθεί  στο παιδί στην περίπτωση που θα ανεβάσει πυρετό ή παραπονιέται για πόνους όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόδοντος, οι πόνοι ανάπτυξης κα. Καλό είναι να μην χορηγήσετε αντιπυρετικό  όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη των 38,5οC στη μασχάλη εκτός κι αν για ειδικούς λόγους (π.χ. ιστορικό πυρετικών σπασμών) συστήνεται από τον παιδίατρο κάτι άλλο. Κανένα άλλο φάρμακο και ιδιαίτερα αντιβιοτικό δεν πρέπει να χορηγηθεί πριν εξεταστεί το παιδί από τον παιδίατρο.

Η χορήγηση αντιπυρετικών – αναλγητικών κατάλληλων για παιδιά όπως τα σκευάσματα ιβουπροφαίνης  Nurofen for Children μασώμενα καψάκια  για παιδιά από 7 χρονών και πάνω, ανακουφίζουν τον παιδικό πόνο και μειώνουν τον πυρετό για έως και 8 ώρες. Το καινούργιο προϊόν Nurofen for Children μασώμενα καψάκια μαλακά (100mg ιβουπροφαίνη)είναι το μοναδικό που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά  με αυτή τη μορφή μασώμενης μαλακής κάψουλας, έχουν γεύση πορτοκάλι, είναι πρακτικό -για χρήση εκτός σπιτιού- και κατάλληλο για παιδιά που δεν μπορούν να καταπιούν.

-Θυμηθείτε ότι μετράμε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο και δεν βασιζόμαστε ποτέ στην αίσθηση της αφής. Να προτιμήσετε ένα απλό και εύχρηστο ηλεκτρονικό θερμόμετρο.

-Παράλληλα με τη χορήγηση αντιπυρετικών μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε  και ορισμένους πρακτικούς τρόπους κάμψης του πυρετού, όπως το ελαφρύ ντύσιμο, πολλά και δροσερά υγρά, κομπρέσες και χλιαρό μπάνιο

Εάν το παιδί έχει υψηλό πυρετό (>40,5οC) με ρίγος, που δεν υποχωρεί με αντιπυρετικά ή εξακολουθεί να είναι κακοδιάθετο ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα (π.χ. εμετούς, εξάνθημα)  ακόμα και μετά την κάμψη του πυρετού θα πρέπει να αναζητήσετε σύντομα παιδίατρο.