Θ. Τρύφων: Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία Ατμομηχανή ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση

Την στρατηγική και τους άξονες ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην μεταμνημονιακή εποχή ανέλυσε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

Μπροστά σε ένα ακροατήριο με σημαντικούς εκπροσώπους της κεντρικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, της πανεπιστημιακής κοινότητας και του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού χώρου ο κ. Τρύφων τόνισε τον διαχρονικά εξωστρεφή χαρακτήρα του κλάδου με εξαγωγές σε πάνω από 85 χώρες διεθνώς, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγών, και το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν παρουσιάζοντας αισθητή αύξηση σε αξίες και ποσότητες σε σχέση με το 2017

O κ. Τρύφων, αφού παρουσίασε τα μεγέθη της παγκόσμιας και της εγχώριας φαρμακευτικής αγοράς, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στην ανασυγκρότηση της χώρας αναφέροντας ιδιαίτερα ότι το ελληνικό φάρμακο είναι φορέας παραγωγής εγχώριας προστιθέμενης αξίας με όρους απασχόλησης, συνεχών επενδύσεων και ευεργετικής επίδρασης συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας.

Ζήτησε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη κλαδική πολιτική και τόνισε τη ανάγκη να υπάρξει Γενική Γραμματεία Φαρμάκου που θα συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά έχει σημαντική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών στον νευραλγικό τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε συστήματα ποιότητας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε νέες τεχνολογίες. Αυτά μας καθιστούν, τόνισε, έναν ιδιαίτερα δυναμικό και καινοτόμο κλάδο που μπορεί να επεκτείνει την διεθνή παρουσία του και να εδραιωθεί ως Κέντρο φαρμακευτικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχυροποίησης της εγχώριας παρουσίας των ελληνικών εταιρειών και της περαιτέρω στοχευμένης διείσδυσης τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τα ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα, την βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικά για το clawback τόνισε χαρακτηριστικά ότι το εταιρικό μοντέλο όπου η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 70% σε άμεσους και έμμεσους φόρους είναι ξεκάθαρα μη  βιώσιμο.

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι οποιοσδήποτε πλούτος παράγεται από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει μέσω κινήτρων να μένει στην Ελλάδα, να φορολογείται στην Ελλάδα και να επανεπενδύεται στην Ελλάδα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *