Θάνατος 5χρονης από μηνιγγίτιδα στην Κρήτη

Το καλοκαίρι ένα βρέφος 8 μηνών έφυγε από μηνιγγίτιδα στην Κρήτη και χθες ένα ακόμη μικρό παιδί, αυτή τη φορά ένα κοριτσάκι 5 ετών, έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από τον ίδιο ιό.

Η έξαρση μηνιγγίτιδας στην Κρήτη έχει αρχίσει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Το κορίτσι ανέβασε ξαφνικά πυρετό την Παρασκευή και χθες υπέκυψε βυθίζοντας στο πένθος το νησί.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη τη χώρα. Η μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, ενώ χαρακτηρίζεται ύπουλη, καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς.
Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Το πιο συχνό αίτιό τους είναι οι εντεροϊοί, οι οποίοι προκαλούν και γαστρεντερίτιδες. Άλλοι ιοί που προκαλούν μηνιγγίτιδα είναι οι ιοί του απλού έρπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος που έχει έρπη (π.χ. επιχείλιο έρπη ή έρπη γεννητικών οργάνων) εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσει από μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματά της διαρκούν από 7 έως 10 ημέρες και η πλήρης θεραπεία είναι πολύ πιθανή.

Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι: α) Άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και αυτών με AIDS, αυτών που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή λαμβάνουν κάποιο φάρμακο, β) παρατεταμένη επαφή με πάσχοντες από μηνιγγίτιδα και γ) μικρά παιδιά και παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εμβόλια.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρος πάθηση. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα βακτήρια, τα οποία πρώτα προκαλούν κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος (όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, πνευμονία) και μετά ταξιδεύουν με το αίμα στον εγκέφαλο.

Πώς εκδηλώνεται;

Τα συμπτώματα σχεδόν όλων των μορφών μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν: πυρετό με ρίγος, αλλαγές του νοητικού επιπέδου, ναυτία και έμετο, φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως), δυνατό πονοκέφαλο και δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός).

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι: εκνευρισμός/ ταραχή /σύγχυση, διόγκωση λεμφαδένων, αλλαγές του επιπέδου συνείδησης, οπισθότονος, κακή διατροφή και ευερεθιστότητα /νευρικότητα στα παιδιά και γρήγορη αναπνοή.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σημαντική αιτία πυρετού στα νεογέννητα και πάντα διερευνάται.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το “κλειδί” της θεραπείας της μηνιγγίτιδας. Όσο νωρίτερα επισκεφτεί τον γιατρό κάποιος που εμφανίζει συμπτώματα της νόσου, τόσο καλύτερα είναι για τη θεραπεία του.

Το καλό και πλήρες ιστορικό, καθώς και μια καλή κλινική εξέταση προσανατολίζουν τον θεράποντα ιατρό στη διάγνωση.

Πιθανές εξετάσεις που χρειάζονται για τη διάγνωση περιλαμβάνουν την καλλιέργεια αίματος, ακτινογραφία θώρακος, αξονική τομογραφία εγκεφάλου και ειδικές εξετάσεις του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (λήψη υγρού με οσφυονωτιαία παρακέντηση).

Μέθοδοι αντιμετώπισης της νόσου

Στη βακτηριακή μηνιγγίτιδα χορηγούνται αντιβιοτικά, ανάλογα με το είδος του βακτηρίου που προκάλεσε τη φλεγμονή. Δε χορηγούνται αντιβιοτικά στην ιογενή μηνιγγίτιδα.

Άλλα φάρμακα και υγρά ενδοφλέβια χρησιμοποιούνται για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα (όπως οι επιληπτικές κρίσεις, το σοκ, κ.λπ.). Κάποιοι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, ανάλογα με τη βαρύτητα της μηνιγγίτιδας και την αναγκαία θεραπεία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *