Η Bristol Myers Squibb ανακοινώνει ότι στη μελέτη RELATIVITY-047 οι ασθενείς που έλαβαν relatlimab

Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 2/3 RELATIVITY-047 (CA224-047) για την αντιμετώπιση του μη προθεραπευμένου μεταστατικού ή ανεγχείρητου μελανώματος, η οποία αξιολογεί τη χρήση του συνδυασμού σταθερής δόσης relatlimab, ενός αντι-LAG-3 αντισώματος, με nivolumab, έναντι του nivolumab ως μονοθεραπεία. Στην εν λόγω μελέτη, ο συνδυασμός relatlimab με nivolumab πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), ενώ συνεχίζεται η παρακολούθηση των ασθενών για την αξιολόγηση της συνολικής επιβίωσης, η οποία αποτελεί δευτερεύον καταληκτικό σημείο. Η συνδυαστική θεραπεία ήταν καλά ανεκτή από τους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη, ενώ δεν προέκυψαν νέα θέματα ασφάλειας για αυτούς που έλαβαν συνδυαστική θεραπεία, ούτε για εκείνους που έλαβαν μόνο το nivolumab. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα είναι τα πρώτα δεδομένα Φάσης 3 που ανακοινώνονται από μία μελέτη αξιολόγησης ενός αντι-LAG-3 αντισώματος. Επίσης, όσον αφορά στη Bristol Myers Squibb, το relatlimab είναι ο τρίτος διακριτός αναστολέας σημείου ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος (αντι-PD-1, αντι-CTLA-4 και αντι-LAG-3) και, σε συνδυασμό με το nivolumab, η πρώτη συνδυαστική θεραπεία σταθερής δόσης που καταδεικνύει όφελος για τους ασθενείς.

«Είτε ως μονοθεραπεία, είτε ως συνδυαστική θεραπεία, οι αναστολείς ανοσολογικού σημείου ελέγχου έχουν αλλάξει τη θεραπευτική αντιμετώπιση του μεταστατικού ή ανεγχείρητου μελανώματος, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ασθενείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία νέα συνδυαστική θεραπεία, η οποία χάρη στον διαφορετικό μηχανισμό δράσης της, καταδεικνύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι του όγκου», δήλωσε ο Jonathan Cheng, Senior Vice President και επικεφαλής ανάπτυξης του τομέα ογκολογίας της Bristol Myers Squibb. «Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η στόχευση του μονοπατιού κυτταρικής σηματοδότησης LAG-3 σε συνδυασμό με την αναστολή του PD-1, ενδεχομένως θα αποτελέσει μια σημαντική επιλογή για την ενίσχυση της ανοσολογικής ανταπόκρισης των ασθενών, αυξάνοντας κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Το LAG-3 (Lymphocyte-activation gene 3) είναι ένα μόριο που εκφράζεται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος: τα δραστικά T-κύτταρα και τα ρυθμιστικά T-κύτταρα (T-regs). Ειδικότερα, το LAG-3 ρυθμίζει ένα ανασταλτικό σημείο ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο περιορίζει τη δράση των T-κυττάρων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητά τους να επιτίθενται εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Σε χρόνιες νόσους όπως ο καρκίνος, τα T-κύτταρα σταδιακά «αποδυναμώνονται» (εξαντλούνται), μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη έκφραση (αυξορύθμιση) των ανασταλτικών σημείων ελέγχου, όπως το PD-1 και το LAG-3. Μολονότι το LAG-3 και το PD-1 αποτελούν διακριτά σημεία ελέγχου, μπορεί να επενεργούν συνδυαστικά στα δραστικά T-κύτταρα, οδηγώντας τα σε «εξάντληση». Σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται να απαντά το relatlimab: ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τη δράση του LAG-3. Συγκεκριμένα, το αντίσωμα συνδέεται στο μόριο LAG-3 που βρίσκεται στην επιφάνεια των εξαντλημένων T-κυττάρων, αποκαθιστώντας τη δραστικότητά τους. Όταν λοιπόν χορηγείται μαζί με nivolumab, το relatlimab αποτελεί το πρώτο αντι-LAG-3 αντίσωμα που καταδεικνύει όφελος για τους ασθενείς.

Η Bristol Myers Squibb θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης σε μελλοντικό συνέδριο και θα τα συζητήσει με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η εταιρεία ευχαριστεί τους ασθενείς και τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη RELATIVITY-047, ενώ συνεχίζει τη διεξαγωγή αρκετών ακόμη μελετών που αξιολογούν συνδυαστικές θεραπείες  με βάση το relatlimab για την αντιμετώπιση άλλων τύπων καρκίνου.