Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το nivolumab σε συνδυασμό με χαμηλή δόση ipilimumab για τη θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρών ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου

Η Bristol-Myers Squibb ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον συνδυασμό του nivolumab 3 mg/kg με ipilimumab 1 mg/kg («χαμηλή δόση») για τη θεραπεία πρώτης γραμμής σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνωμα των νεφρών (RCC) ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου. Η απόφαση αυτή αντιπροσωπεύει την πρώτη έγκριση μίας θεραπείας με συνδυασμό ανοσο-ογκολογικών (I‑O) παραγόντων για ασθενείς με αυτόν τον τύπο καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Eπί του παρόντος, λιγότερο από 50% των ασθενών με μεταστατικό καρκίνωμα των νεφρών επιβιώνουν πέραν των δύο ετών και δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου πλήρης ύφεση, γεγονός που τονίζει την ανάγκη για νέες θεραπείες για αυτή τη νόσο», είπε ο Bernard Escudier, MD, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ογκολογίας για το Ουρογεννητικό του ιδρύματος Gustave Roussy. «Η πρόσφατη έγκριση προσφέρει στους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία επιλογή για θεραπεία πρώτης γραμμής η οποία έχει επιδείξει ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης σχεδόν 10% και σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες Βαθμού 3 και 4 σε σύγκριση με το sunitinib.»

Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης 3 CheckMate -214, η οποία διεκόπη νωρίς μετά από μία προγραμματισμένη ενδιάμεση ανάλυση που έδειξε ότι ο συνδυασμός του nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab επέφερε σημαντική αύξηση στη συνολική επιβίωση (OS), με μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 37% σε ασθενείς ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου σε σύγκριση με μία από τις σημερινές καθιερωμένες θεραπείες, το sunitinib (HR 0,63, 99,8% CI: 0,44 έως 0,89, p<0,0001). Το όφελος ως προς την OS παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το επίπεδο έκφρασης του PD-L1. Η διάμεση OS στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab συν χαμηλή δόση ipilimumab δεν είχε επιτευχθεί ακόμη (95% CI: 28,2 έως μη εκτιμήσιμη [NE]), σε σύγκριση με 25,9 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν sunitinib.

Ο συνδυασμός του nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab επέδειξε επίσης υψηλότερο ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης της τάξης του 41,6% (95% CI: 36,9 έως 46,5, p<0,0001, n=177/425) έναντι 26,5% για το sunitinib (95% CI: 22,4 έως 31,0, n=112/422) και ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης 9,4% για την ομάδα του συνδυασμού του nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab έναντι 1,2% για το σκέλος του sunitinib. Ανάμεσα στους ασθενείς με ανταπόκριση, η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με τον συνδυασμό nivolumab συν χαμηλή δόση ipilimumab δεν είχε επιτευχθεί ακόμη (95% CI: 21,8 έως NE) σε σύγκριση με 18,2 μήνες για το sunitinib (95% CI: 14,8 έως NE). Επίσης, ο συνδυασμός του nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab συσχετίστηκε με λιγότερα συνολικά ανεπιθύμητα συμβάντα Βαθμού 3 ή 4 σε σύγκριση με το sunitinib (65% έναντι 76%).

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον συνδυασμό του nivolumab με χαμηλή δόση ipilimumab με βάση το σημαντικό όφελος για την επιβίωση που παρατηρήθηκε στη μελέτη CheckMate -214», είπε ο Chris Boerner, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Bristol-Myers Squibb. «Η σημερινή έγκριση βοηθά ακόμη περισσότερο τον στόχο μας που είναι η αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου και η αύξηση της ποιοτικής μακροχρόνιας επιβίωσης για τους ασθενείς.»

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 + six =