Ημερίδα Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. : Ο Συντελούμενος Μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις

Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Ο Συντελούμενος Μετασχηματισμός της ΗΔΙΚΑ: Προκλήσεις και Δράσεις» στο ξενοδοχείο WYNDHAM GRAND ATHENS.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε κ. Αναστάσιος Τάγαρης παρουσίασε το νέο οργανωτικό μοντέλο του οργανισμού, το οποίο στοχεύει να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν τεθεί με βάση τον Στρατηγικό σχεδιασμό 2018-2022. Επίσης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τη διεύρυνση του πεδίου  δράσης της ΗΔΙΚΑ και σε νέες περιοχές πέραν των παραδοσιακών τομέων της Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Ηλεκτρονικής Υγείας, καθώς και για την υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων μέσω ανοιχτών προτύπων αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας για παροχή σύγχρονων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες, την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης τους, αλλά και την παροχή έγκυρης πληροφόρησης προς τους φορείς της πολιτείας για την χάραξη πολιτικών μετά λόγου γνώσεως. Ο οργανωτικός εκσυγχρονισμός της ΗΔΙΚΑ, η εναρμόνιση των λειτουργιών της σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001, 20000, και 27001 και η αξιοποίηση της υψηλής τεχνογνωσίας του στελεχιακού της δυναμικού ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων μας» τόνισε ο κ. Τάγαρης.

Κατά την έναρξη της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι η ΗΔΙΚΑ είναι «στρατηγικός εταίρος» του Υπουργείου Υγείας και επεσήμανε τα νέα πεδία συνεργασίας του Υπουργείου με την ΗΔΙΚΑ (ηλεκτρονική συνταγογράφηση νοσηλευόμενων ασθενών, Μητρώα Ασθενών, άυλη συνταγή, ηλεκτρονική συνταγογράφηση οπιούχων αναλγητικών, διασύνδεση του ΑΗΦΥ με την Κάρτα Υγείας Αθλητή). Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών κ. Μύρωνας Γουρλής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Σπύρος Τσουκαλάς, καθώς και ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ιωάννης Μαλέμης.

Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρη Λιάκο, τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανάστασιο Πετρόπουλο και την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας κ. Θεανώ Φωτίου.

Ο κ. Δημήτρης Λιάκος αναφέρθηκε  την προοπτική της ΗΔΙΚΑ ως έμπιστη οντότητα στον τομέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναγνωρίζοντάς την ως «υπηρεσία πρότυπο» τόνισε τον ρόλο της στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής και υπογράμμισε ότι η ΗΔΙΚΑ ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις αντεπεξήλθε με επιτυχία, δίνοντας εγκυρότητα, ταχύτητα και αξιοπιστία στην εισαγωγή και την υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμιστικών δράσεων.

Ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι η κοινωνική ασφάλιση έχει ήδη μπει σε νέα εποχή, όπου παράλληλα με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματός της, οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αναβαθμίζονται και διευρύνονται  μέσω της ΗΔΙΚΑ.

Η κ. Θεανώ Φωτίου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ΗΔΙΚΑ ως τον ψηφιακό βραχίονα που αλλάζει όλο το κοινωνικό κράτος, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει συμβάλει η ΗΔΙΚΑ στον τομέα της πρόνοιας (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, κοινωνικό μέρισμα, αναμόρφωση παροχής προνοιακών επιδομάτων κ.α.) αλλά και στην ψηφιοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπηρίας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν τρεις επί μέρους κύκλοι ομιλιών σχετικά με τη συμβολή της ΗΔΙΚΑ στην αναδιοργάνωση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ανάπτυξη και εξάπλωση της ηλεκτρονικής υγείας και στην αναδιάρθρωση του τομέα της πρόνοιας.

Στις συζητήσεις για την κοινωνική ασφάλιση συμμετείχαν οι κύριοι Ιωάννης Σκοπούλης, Υποδιοικητής Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Ειδικός Σύμβουλος Διοικητή ΕΤΕΑΕΠ και η κ. Αθηνά Τριανταφυλλίδη, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ.

Για την ηλεκτρονική υγεία, τοποθετήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος και η κ. Ελπίδα Φωτιάδου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ειδικών Εφαρμογών – Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ.

Στο θεματικό άξονα για την πρόνοια, παρέθεσαν τις απόψεις τους ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας κ. Δημήτριος Καρέλλας, ο Διοικητής ΟΠΕΚΑ κ. Στυλιανός Πλιάκης και ο κ. Χαρίτων Ταμπουράκης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης της ΗΔΙΚΑ.

Ως κοινή συνιστώσα του συνόλου των τοποθετήσεων της ημερίδας αναδείχθηκε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΗΔΙΚΑ, η επιτυχημένη της πορεία, καθώς και η ισχυρή τεχνογνωσία και εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού της, στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών ευρείας κλίμακας, κατατάσσουν την ΗΔΙΚΑ σε έναν από τους κύριους εκφραστές της τεχνολογικής προόδου με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *