Ε.Σ.Α.μεΑ.: Στην Επίτροπο ΕΕ για την Ισότητα ο Ι. Βαρδακαστάνης

Με την Επίτροπο της ΕΕ για την Ισότητα Έλενα Ντάλι συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Η Επίτροπος Dalli ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο κ. Βαρδακαστάνης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του Φόρουμ, τόνισε στην Επίτροπο τη σημασία που έχει η επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ατόμων με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ. Παράλληλα ενημέρωσε την Επίτροπο σχετικά με τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, μεταξύ των οποίων είναι:

  • Η μετακίνηση του θέσης της Επιτροπής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη  της Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η διάθεση σε αυτή σημαντικών ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.
  • Η διασφάλιση μιας ισχυρής ευρωπαϊκή ατζέντα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες 2020-2030.
  • Η διασφάλιση των αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία να περιλαμβάνεται στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε μία Επίτροπο για την Ισότητα που θα είναι υπεύθυνη και για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει αυτό να το ενισχύσει, μετακινώντας τη μονάδα που είναι αρμόδια για τα θέματα αναπηρίας μακριά από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και σε μια πιο κατάλληλη Γενική Διεύθυνση».