Ε.Σ.Α.μεΑ.: Διακήρυξη 3ης Δεκέμβρη- Οι Συστάσεις του ΟΗΕ στη χώρα μας όπλο του αναπηρικού κινήματος

Στη δημοσιότητα δίνει σήμερα η Ε.Σ.Α.μεΑ. τη Διακήρυξη του αναπηρικού κινήματος για την 3η Δεκέμβρη 2019, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σε μια προσπάθεια να φτάσει σε κάθε άτομο με αναπηρία, χρόνια πάθηση, στις οικογένειές τους, σε κάθε ενεργό και ευαισθητοποιημένο πολίτη σε όλη τη χώρα.

Για τη φετινή 3η Δεκέμβρη, η Διακήρυξη της Ε.Σ.Α.μεΑ. αφορά στις Συστάσεις του ΟΗΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες και αποτελούν ισχυρή εντολή για τη χώρα μας αλλά ταυτόχρονα και πολύτιμο εργαλείο για το αναπηρικό κίνημα. Είναι η πιο κατάλληλη εποχή για το αναπηρικό κίνημα να θέσει τις ερωτήσεις του προς την Κυβέρνηση και η τελευταία να απαντήσει, για το πώς θα ενσωματώσει τις Συστάσεις του ΟΗΕ, πώς θα εναρμονίσει τη νομοθεσία της χώρας και εν τέλει, πώς θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, ώστε τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους να απολαύσουν πλήρως τα δικαιώματά τους, σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο των γραφείων της, με καλεσμένους υπουργούς από υπουργεία- κλειδιά για την υλοποίηση της Σύμβασης. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχει οριστεί Εθνικός Συντονιστής για την υλοποίηση της Σύμβασης στη χώρα από τον Πρωθυπουργό. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα το οποίο επισυνάπτεται, όπως και τη Διακήρυξη, στο παρόν Δελτίο Τύπου.

Η ημερίδα θα μεταδίδεται με live streaming από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esamea.gr και www.esaea.gr ενώ θα υπάρχει και ζωντανή ανταπόκριση μέσα από το Αμφιθέατρο στα social media της Συνομοσπονδίας, στο facebook και στο twitter, με hashtag #3DEC19 και #3DEC19_ESAMEA

3η Δεκέμβρη 2019:
Το αναπηρικό κίνημα ρωτά την ελληνική κυβέρνηση

πως θα υλοποιήσει τις παρατηρήσεις/συστάσεις

της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών

 

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019
Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αμφιθέατρο Ε.Σ.Α.μεΑ. (ισόγειο),
Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 236, ΤΚ 16341, Ηλιούπολη

09.00 – 10.00: Έναρξη Ημερίδας

Νεκταρία Αποστολάκη, Υπεύθυνη του έργου Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, Στέλεχος Ε.Σ.Α.μεΑ. «Η Πράξη: ‘Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας’»

 

Φανή Προβή, Επιστημονικά Υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. «Δελτία Στατιστικής Πληροφόρησης Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας: Βασικά Ευρήματα και Συμπεράσματα για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.»

 

Αντωνία Παυλή, Ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. «Από την Κύρωση της Σύμβασης στις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες»

 

Χαιρετισμοί – Έναρξη:

Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)

Γεώργιος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας

Συντονιστής: Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

 

 

10.00 – 12.00: Ενότητα 1η: Κοινωνική Ένταξη

Η πρώτη ενότητα αφορά συζήτηση για τα άρθρα 6, 7, 19, 24, 25, 27, 28, 30 της Σύμβασης και των συστάσεων της Επιτροπής. Σε αυτή την ενότητα θα συμμετάσχουν οι:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας
  • Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας Σύγχρονού Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Συντονιστής: Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

12.00 – 14.00: Ενότητα 2η: Ισότητα και μη-Διάκριση

Η δεύτερη ενότητα αφορά συζήτηση για τα άρθρα 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 16 και 29 της Σύμβασης και των συστάσεων της Επιτροπής.  Σε αυτή την ενότητα θα συμμετάσχουν οι:

 

  • Κωνσταντίνος Τσουβάλας, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης
  • Εκπρόσωπος Υπουργείου Δικαιοσύνης
  • Εκπρόσωπος Υπουργείου Εσωτερικών

 

Συντονιστής: Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

14.00 – 14.30: Διάλλειμα

14.30 – 16.30: Ενότητα 3η: Προσβασιμότητα

Η τρίτη ενότητα αφορά συζήτηση για τα άρθρα 9, 20, 21, κλπ. της Σύμβασης και των συστάσεων της Επιτροπής. Σε αυτή την ενότητα θα συμμετάσχουν οι:

 

  • Γεώργιος Γεωργαντάς, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
  • Εκπρόσωπος Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Συντονιστής: Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.

16.30 – 17.00: Σύνοψη –  Συμπεράσματα