Εκπαιδευτική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στον Πειραιά

Στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και ώρα 17:30 θα λάβει χώρα επιστημονική – εκπαιδευτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Σύλλογο ατόμων με Διαβήτη Πειραιά και Νήσων.

Στην εκδήλωση θα αναδειχθούν τα δεδομένα που υποστηρίζουν τον τίτλο της εκδήλωσης.

  • Έως 60% μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του ΣΔτ2 με υγιεινό τρόπο ζωής (Μεσογειακή διατροφή και 150΄ γρήγορο βάδισμα ή απλή άσκηση/εβδομαδιαία).
  • Αντιμετωπίζεται σήμερα αποτελεσματικά ο διαβήτης, που είναι τεράστιο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα (1.200.000 τα άτομα με ΣΔ, 30% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν τη νόσο τους, ενώ επίσης τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν 4πλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για ακρωτηριασμό κάτω άκρων, αιμοκάθαρση ή τύφλωση λόγω του ΣΔ).
  • 10 θεραπευτικές κατηγορίες αντιδιαβητικής αγωγής εγγυώνται σήμερα την επιτυχή αντιμετώπιση του ΣΔ. Δύο θεραπευτικές κατηγορίες εξ αυτών (αναστολείς SGLT-2 & αγωνιστές GLP-1) μειώνουν ιδιαίτερα και τον κίνδυνο θανατηφόρων συμβαμάτων λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών των διαβητικών! Η σύγχρονη τεχνολογία στο διαβήτη προσφέρει ελπιδοφόρες προοπτικές για την αντιμετώπιση του ΣΔ1. Οι νέες αντλίες, που είναι συνδεδεμένες με αισθητήρα σακχάρου (τοποθετείται υποδόρια), όταν το σάκχαρο παρουσιάζει πτωτική τάση προς την κατεύθυνση της υπογλυκαιμίας, το διατηρούν στις σωστές τιμές..

Ενώ νέες αντλίες, πολλά υποσχόμενες, φαίνεται να προσφέρουν ρύθμιση της χορηγούμενης ινσουλίνης ανάλογα με το μήνυμα σακχάρου από τον αισθητήρα χάρις στο λογισμικό που διαθέτουν. Οδεύουμε έτσι προς το κλειστό κύκλωμα – αυτόματο πάγκρεας.

Η κυριότερη επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Απαιτούνται καρδιομεταβολικά κέντρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών.

  • Ο ρόλος της οικογένειας είναι κομβικός στην υποστήριξη του ατόμου με ΣΔ – στην συναισθηματική υποστήριξη, στην οικογενειακή διατροφή, στην τήρηση των ωραρίων αγωγής, στο περιβάλλον ηρεμίας που θα πρέπει να υπάρχει.
  • Στην εκδήλωση θα αναπτύξουν εισηγήσεις ανάλογες οι διαβητολόγοι (ο Συντονιστής Διευθυντής κ. Α. Μελιδώνης, η Διευθύντρια κα Σ. Ηρακλειανού, ο Διευθυντής κ. Α. Καμαράτος) και ο καρδιολόγος Συντονιστής Διευθυντής του Τομέα Καρδιάς του METROPOLITAN κ. Σ. Φούσας.