Διεθνής εκστρατεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών ενάντια στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ξεκινάει εκστρατεία στα διεθνή και περιφερειακά συλλογικά όργανα των φυσικοθεραπευτών, καλώντας τα να καταδικάσουν ευθέως την Τουρκία, έτσι ώστε να πειστεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας να αλλάξει την εντελώς λανθασμένη απόφαση που έλαβε για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στην επιστολή που έχει αποστείλει στην Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Φυσικοθεραπείας, αλλά και στις χώρες-μέλη τους ξεχωριστά, ο Π.Σ.Φ. υπερτονίζει ότι η απόφαση της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, βάζει σε κίνδυνο τη διαθρησκειακή ειρήνη και τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες.

Όπως αναφέρει επί λέξει η επιστολή «Η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν, μας πληγώνει βαθιά».

Η μετατροπή όμως της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σηματοδοτεί πολύ περισσότερα από την αλλοίωση του οικουμενικού και πολυπολιτισμικού χαρακτήρα αυτού του κορυφαίου μνημείου της ελληνορθόδοξης, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι μια πράξη που πλήττει την  καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Π.Σ.Φ., δεν αποτελεί μόνο ένα ελληνικό εθνικό ζήτημα, αλλά ένα ευρύτερο θέμα που πρέπει να καταδικασθεί με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Κι αυτό γιατί, με τη συγκεκριμένη κίνησή, η Τουρκία οδηγείται στην αυτό-απομόνωση, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις δυτικές αξίες του κοσμικού κράτους, από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεπώς, από την ευρωπαϊκή ενταξιακή της προοπτική. Η συνεχιζόμενη προκλητική παραβατική συμπεριφορά της δε, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις και ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Π.Σ.Φ. καλεί όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει να συντονιστούν, σε μία προσπάθεια ευθείας καταδίκης της Τουρκίας, ώστε να πειστεί η πολιτική της ηγεσία να αλλάξει αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.