Διαμαρτυρία ΠΟΑμΣΚΠ στον ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στις Απεικονιστικές Εξετάσεις

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο σχετικά με το πλαφόν που έχει μπει στις απεικονιστικές εξετάσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ήδη τρεις εβδομάδες μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα και οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους όλο το ποσό.

Αναλυτικά στην επιστολή της η ΠΟΑμΣΚΠ αναφέρεται :

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), η οποία εδρεύει στο Ελληνικό στην Αθήνα, ιδρύθηκε το 2008, είναι δευτεροβάθμιος φορέας στον οποίο εντάσσονται 8 Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι Ασθενών από όλη την Ελλάδα.

Διοικείται αποκλειστικά από ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση – Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΣ-ΣΚΠ), με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας πανελλαδικά, την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για την νόσο και την διεκδίκηση εκ μέρους των πασχόντων στην ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, αθλητική και πολιτισμική ζωή της χώρας .

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την εφαρμογή από 1/7/2019 της απόφασης 553 του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ (της συνεδρίασης 556/23-4- 2019) που αφορά την κατηγοριοποίηση συστημάτων Μαγνητικής & Αξονικής Τομογραφίας.

Δεν έχουν παρέλθει ούτε 3 εβδομάδες από την ισχύ της συγκεκριμένης απόφασης και τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα έχουν εξαντλήσει ήδη το όριο εξέτασης ανά απεικονιστικό μηχάνημα.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εδώ πως η μαγνητική τομογραφία είναι η εξέταση που οριστικοποιεί την διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης καθώς είναι η μόνη στην οποία είναι ορατές οι περιοχές του ΚΝΣ που έχουν προσβληθεί από την πάθηση. Κάθε πάσχοντας από Πολλαπλή Σκλήρυνση απαραίτητα προχωρά σε μαγνητική εξέταση (εγκεφάλου, ΑΜΣΣ και ΘΜΣΣ) κάθε έτος για την παρακολούθηση της πορείας της  νόσου ή και συχνότερα εάν το συστήσει ο θεράπων ιατρός ή υπάρχει σημαντικό επεισόδιο με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενούς.

Πάσχοντες από Πολλαπλή Σκλήρυνση από όλη την Ελλάδα μας ενημερώνουν πως ταλαιπωρούνται προκειμένου να βρουν διαθέσιμο μηχάνημα για τις μαγνητικές εξετάσεις τους, αφού στις περισσότερες δημόσιες δομές είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούν ή έχουν πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, ενώ μετά την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης θα πρέπει να κάνουν μεγάλη αναζήτηση ανάμεσα στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να βρουν μαγνητικό τομογράφο που δεν έχει καλύψει το όριο μηνιαίων εξετάσεων.

Πολύ συχνά δε, είναι αναγκασμένοι να προβούν στην καταβολή ολοκλήρου του αντίτιμου της απεικονιστικής εξέτασης προκειμένου να την εκτελέσουν άμεσα γιατί ο θεράπων ιατρός χρειάζεται την πληροφόρηση για την ενεργότητα της νόσου για να προχωρήσει σε θεραπευτικές αποφάσεις. Να σας θυμίσουμε πως, με βάση το κρατικό τιμολόγιο, μία μαγνητική εξέταση κοστίζει €236,95, ποσό απαγορευτικό για μεγάλη κατηγορία ασθενών που θα αναγκαστούν να μην προχωρήσουν στην εξέταση εάν χρειάζεται να επιβαρυνθούν όλο το κόστος.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ και άνθρωποι που νοσούν από σοβαρά νοσήματα θα χρειαστεί είτε να ταλαιπωρηθούν προκειμένου να υποβληθούν σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ή να τις επιβαρυνθούν οικονομικά.

Αντιλαμβανόμαστε πως η απόφασή σας για επιβολή ορίων στις απεικονιστικές εξετάσεις οφείλεται στην διαμόρφωση στρατηγικής περιορισμού των άσκοπων εξετάσεων και μείωσης της σχετικής δαπάνης του Οργανισμού σας, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αναχαιτίσει την πρόσβαση σε απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις ατόμων των οποίων η κατάσταση της υγείας τους τις επιβάλλει.

Σας παρακαλούμε να τροποποιήσετε άμεσα την ανωτέρω απόφαση και να φροντίσετε να επιλυθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν προς εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fourteen + 9 =