To 5o παιδί με την ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου, στην Κλινική ΙΑΣΩ. Στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας η μέθοδος αυτή έχει ήδη οδηγήσει στη γέννηση άλλων 4 παιδιών, από γυναίκες με σημαντικά προβλήματα γονιμότητας και σοβαρό ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το 5ο παιδί γεννήθηκε από Ελληνίδα γυναίκα 33 ετών, που στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει 9 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής. Λόγω της πτωχής ποιότητας των ωαρίων της, κανένα από τα γονιμοποιημένα ωάρια της γυναίκας αυτής δεν είχε καταφέρει προηγουμένως να φτάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης.
Ο θεράπων ιατρός, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά: «Η συγκεκριμένη γυναίκα είχε ήδη 9 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στο ιστορικό της. Η μέχρι τώρα πορεία της κλινικής έρευνας μας κάνει αισιόδοξους. Η χαρά μου είναι μεγάλη, ως μέλους της ομάδας, για το γεγονός της γέννησης του 5ου παιδιού με την ιατρική μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools».».
Ο συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Nuno Costa–Borges και ο διευθυντής του Εμβρυολογικού Εργαστηρίου της Institute of Life- ΙΑΣΩ κ. Έρως Νικητός σε κοινή τους δήλωση επεσήμαναν ότι: «Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα πολύ σημαντικό ορόσημο στην πορεία της κλινικής μας έρευνας, καθώς μια ακόμα γυναίκα με σύνθετο ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο παιδί με δικό της γενετικό υλικό. Παράλληλα, και τα άλλα 4 παιδιά που έχουν γεννηθεί μέχρι σήμερα είναι επίσης απόλυτα υγιή και παρακολουθούνται σύμφωνα με το εξειδικευμένο παιδιατρικό πρωτόκολλο. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας εμπλουτίζονται καθημερινά με νέα κλινικά δεδομένα από την παρακολούθηση και των υπόλοιπων 25 γυναικών που συμμετέχουν σήμερα στην Κλινική έρευνα ».
Σχετικά με την Κλινική έρευνα της μεθόδου Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου
Σημειώνεται ότι η Κλινική έρευνα της μεθόδου Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, ενώ διατηρείται ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Κατά αυτόν τον τρόπο, στο πλαίσιο της Κλινικής έρευνας που διεξάγει η Institute of Life σε συνεργασία με την Embryotools, η επιστημονική ομάδα μελετά την πιθανότητα αντιμετώπισης προβλημάτων γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων, και επίσης την πιθανότητα αντιμετώπισης σοβαρών μιτοχονδριακών παθήσεων.
Σημαντική Σημείωση:
Οι γεννήσεις παιδιών με τη μέθοδο της Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου, το οποίο αφορά σε Κλινική έρευνα που οδηγεί σε εγκυμοσύνη και διεξάγεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις του ν. 3305/2005. Με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα η μέθοδος Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.