ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΒΙΑΣΜΟΣ!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στην μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει η Διεθνής Αμνηστία στην Αθήνα!

Πότε; Την Πέμπτη στις 18 Απριλίου, στις 18.30 μμ.

Πού; Στο θέατρο ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ιπποκράτους 17 & Ακαδημίας)

Και ποιές θα μιλήσουν;

•               Katarina Bergehed, Ανώτατη Σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σεξουαλικά/αναπαραγωγικά δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη νομοθετική αλλαγή του ορισμού του βιασμού στη Σουηδία που υπερψηφίστηκε το 2018

•               Αλίκη Κοσυφολόγου, Δρ. Σπουδών Φύλου και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος

•               Ξένια Κουναλάκη, Δημοσιογράφος, Καθημερινή

•               Ιωάννα Στεντούμη, Δικηγόρος

•               Χριστίνα Τσακιστράκη, Δρ. Κοινωνιολογίας Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Θα χαιρετίσει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Με τι αφορμή; Με αφορμή την εκστρατεία μας με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336 του ελληνικού ποινικού κώδικα, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Γιατί να έρθετε; Έχουμε τη χαρά να έρχεται στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Υπεύθυνη Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών από το τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας της Σουηδίας, και η οποία ήταν υπεύθυνη της αντίστοιχης περσινής εκστρατείας στη χώρα. Οι υπόλοιπες ομιλήτριες, όπως θα δείτε και στις πληροφορίες στη συνέχεια, είναι εξειδικευμένες σε διαφορετικές πλευρές του ζητήματος. Πιστεύουμε ότι θα γίνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει και συγκεκριμένα στην εκστρατεία και τον τελικό της σκοπό – την τροποποίηση του άρθρου 336, έτσι ώστε να ορίζεται ο βιασμός με βάση την απουσία συναίνεσης.


Η Katarina Bergehed είναι Ανώτατη Σύμβουλος Πολιτικής για τα δικαιώματα των γυναικών και τα σεξουαλικά/αναπαραγωγικά δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας Σουηδίας. Ήταν υπεύθυνη για την πολυετή εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του ορισμού του βιασμού, ώστε αυτός να γίνεται με βάση την απουσία συναίνεσης, στη Σουηδία – νομοθετική αλλαγή που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Σουηδικό Κοινοβούλιο τον Μάιο του 2018. Είναι υπεύθυνη της σημερινής εκστρατείας για τη διεκδίκηση της απόδοσης δικαιοσύνης στις επιζήσασες βιασμών στις Σκανδιναβικές χώρες, και επικεφαλής της συγγραφής της σχετικής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Αλίκη Κοσυφολόγουείναι πολιτική επιστήμονας, διδάκτορας στις Σπουδές Φύλου και Κινηματογράφου και συγγραφέας, ενώ είναι ιδιαίτερα ενεργή στους αγώνες και τις συλλογικότητες του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος και των κινημάτων φύλου. Η Ξένια Κουναλάκη είναι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια Διεθνών Ειδήσεων στην εφημερίδα Καθημερινή και συγγραφέας, με πιο πρόσφατο βιβλίο της, το «Ο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα» (Αθήνα: Πόλις, 2019). Η Ιωάννα Στεντούμη είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξειδικευμένη στο ποινικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την έμφυλη βία και τον βιασμό, και έχει χειριστεί δικαστικά υποθέσεις έμφυλης βίας, ιδίως θύματα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Η Χριστίνα Τσακιστράκη είναι διδάκτορας Κοινωνιολογίας Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ειδικεύεται στη νομική φεμινιστική θεωρία, συνεργάζεται στο μάθημα «Φεμινισμός και Δίκαιο» που διδάσκεται στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του ακαδημαϊκού συγγράμματος «Φεμινισμός και Δίκαιο» (Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, 2016).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *