Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του χειμώνα, οι αποθήκες βιταμίνης του οργανισμού μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, και για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να έχουν εξαντληθεί. Αυτή η έλλειψη μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη γυμναστικής ή στην ανθυγιεινή διατροφή. Οπότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα καταναλώσουμε περισσότερες βιταμίνες, ειδικότερα τώρα που πολλοί από εμάς νιώθουμε μεγαλύτερη κόπωση και οι ασθένειες κυκλοφορούν ακόμα τριγύρω. Εποχιακά φρούτα και λαχανικά δεν είναι ακόμα πλήρως διαθέσιμα και, ακόμα κι αν έχετε μία ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να μην είναι αρκετή για να παρέχετε στον οργανισμό σας τη σωστή ποσότητα βιταμινών. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση ειδικότερα στις βιταμίνες C και D που βοηθούν την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Βιταμίνη C
Η Βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας. Υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος υποστηρίζοντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης αντιοξειδωτική, που σημαίνει ότι προστατεύει από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες, και είναι γεγονός πως η βιταμίνη C βελτιώνει την ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε σε μολύνσεις. Αυτή η βιταμίνη είναι υδατοδιαλυτή, που σημαίνει πως ο οργανισμός μας δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει, οπότε είναι σημαντικό να τροφοδοτούμαστε με αυτήν συστηματικά. Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι τουλάχιστον 80mg/μέρα, που μπορεί να ανέβει και έως 500-1000 mg ανά ημέρα σε περιόδους έλλειψης βιταμινών και επιδημιών.
“Θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μετρήσουμε όλες τις θετικές ιδιότητες της βιταμίνης C, αφού παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του ανθρώπινου σώματος. Δεν παρατηρούμε συχνά έλλειψη σήμερα, όμως λόγω μειωμένης πρόσληψης της βιταμίνης C, ενδέχεται να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες τις εβδομάδες που έρχονται, οπότε προτείνουμε να προσέχετε τη διατροφή σας και να χρησιμοποιήσετε και συμπληρώματα αν κρίνεται απαραίτητο”, σύμφωνα με έναν ειδικό διαιτολόγο.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D αποτελεί τον πιο σημαντικό υποστηρικτή του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίησης της αντίστασής μας, που σημαίνει πως εκείνοι με χαμηλότερα από το μέσο επίπεδα βιταμίνης D, είναι πιο πιθανό να περάσουν ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση από ορισμένες ασθένειες. Γνωρίζουμε ότι το 80% της απαιτούμενης βιταμίνης D παράγεται στο δέρμα μας ύστερα από επαφή με το φως του ήλιου και το υπόλοιπο 10-20% μπορεί να συμπληρωθεί με μια ισορροπημένη διατροφή. Όμως, τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι αρκετό για να βρεθούμε στα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D. Ακόμα κι αν κάποιοι άνθρωποι το πιστεύουν, το να επισκεφθούμε ένα solarium δεν αποτελεί συμπλήρωμα της βιταμίνης D που θα παράγουμε από το φυσικό φως του ηλίου.
Επαγγελματίες της υγείας συμφώνησαν ορισμένα χρόνια πίσω στο ότι προς το τέλος του χειμώνα η υψηλή πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι πιθανό να έχουν έλλειψη στη βιταμίνη D. Συμφωνούν επίσης πως ακόμα και μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν περιέχει αρκετή βιταμίνη D για να μας καλύψει τις περιόδους του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης, και αυτός είναι ο λόγος που θα χρειάζεται να πάρουμε συμπληρώματα αυτήν την περίοδο.
Είναι μια καλή ιδέα να έχουμε μια εξωτερική πηγή, ειδικότερα αυτές τις μέρες που ο περισσότερος κόσμος αποφεύγει να βγει έξω. Η ημερήσια προτεινόμενη πρόσληψη είναι 1500-2000 IU.