Ανάγκη ένταξης του καρκίνου του δέρματος στις επαγγελματικές ασθένειες

Την υιοθέτηση νέων αυστηρότερων περιορισμών έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στους χώρους εργασίας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Τέταρτης Αναθεώρησης της Οδηγίας για Καρκινογόνες και Μεταλλαξιογόνες ουσίες, την οποία ανακοίνωσε στις 22 Σεπτεμβρίου. Βάσει της νέας αναθεώρησης επιβλήθηκαν νέες ανώτερες τιμές έκθεσης των εργαζομένων στις ουσίες ακρυλονιτρίλιο, νικέλιο και βενζόλιο σε όλους τους χώρους εργασίας.

Η Οδηγία αναμένεται να ωφελήσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους στις χώρες μέλη της Ε.Ε. και αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία της Κομισιόν στα πλαίσια του πανευρωπαϊκού Σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου “Europes Beating Cancer Plan”. Σχολιάζοντας την αναθεώρηση της Οδηγίας ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κος Νίκολας Σμιτ δήλωσε σχετικά ότι «Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να είναι ασφαλέστεροι καθώς ο καρκίνος αποτελεί ακόμα την αιτία των μισών θανάτων που σχετίζονται με την εργασία. Η απόφαση αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να δράσουμε και να μην προβούμε σε συμβιβασμούς στο ζήτημα της υγείας των εργαζομένων» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή «θα εξετάσει συγκεκριμένους τρόπους προς επίτευξη της ασφάλειας στους χώρους εργασίας και ενός στρατηγικού πλαισίου υγείας».

Η E.C.P.C., Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ασθενών με Καρκίνο (European Cancer Patient Coalition), χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αναθεώρησης της Οδηγίας, ανέφερε με επιστολή της προς τον κο. Σμιτ, την ανάγκη ανάληψης σχετικής πρωτοβουλίας και για το ακανθώδες ζήτημα της εμφάνισης καρκίνων του δέρματος εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης εργαζομένων -σε εξωτερικές κυρίως εργασίες- στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η E.C.P.C. καλεί την Επιτροπή για ένταξη των καρκίνων του δέρματος στο πανευρωπαϊκό σχέδιο Europes Beating Cancer Plan και τα είδη του καρκίνου του δέρματος στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο των Επαγγελματικών Ασθενειών.

Όπως επισήμανε σχετικά η κα. Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της E.C.P.C. και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου «Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος παραμένει μία άγνωστη και υποτιμημένη επιδημία στους χώρους εργασίας. Μόνο στην Ευρώπη, περίπου 14 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους εκτίθενται μακροχρόνια στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς να γνωρίζουν τις συνέπειες, με αποτέλεσμα μετά από την πάροδο πέντε χρόνων, η πιθανότητα εμφάνισης μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος να έχει τριπλασιαστεί. Για το λόγο αυτό χρήζει επιτακτικής ανάγκης η ένταξη του καρκίνου του δέρματος στον ευρωπαϊκό κατάλογο των Επαγγελματικών Ασθενειών, με το Beating Cancer Plan να αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία υιοθέτησης και εφαρμογής ανάλογης νομοθεσίας».

Η ένταξη του καρκίνου του δέρματος στον Κατάλογο των Επαγγελματικών Ασθενειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πάγιο αίτημα της E.C.P.C. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του συνόλου της ελληνικής ιατρικής κοινότητας.

Το ζήτημα αποτέλεσε κεντρικό θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο η Ελληνική Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Δέρματος με τίτλο «Γνωρίζω-Προλαμβάνω-Αντιμετωπίζω». Δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ.