«Έχουμε καλό ανθρώπινο δυναμικό και εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά όχι καλά οργανωμένο»

Στο πλαίσιο της συζήτησης την οποία συντόνισε η Κατερίνα Δούκα, δημοσιογράφος της ΕΡΤ, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο στο 1st SFEE Summit  που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα “Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία” η Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι: «η Ελλάδα θέλουμε να καταστεί ένας επενδυτικός προορισμός και η φαρμακοβιομηχανία είναι σημαντικό κομμάτι των σχεδίων μας.  Θέλουμε να επενδύσουμε και στην καινοτομία και στο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου», σημειώνοντας ότι το επενδυτικό clawback είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης που βοηθά για τον σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να πάμε πολύ μακριά ενώ παράλληλα οι φαρμακοβιομηχανίες αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα αυτών των νέων τεχνολογιών. «Η χρηματοδοτική ενίσχυση της τεχνολογίας είναι στα σχέδια της κυβέρνησης γιατί αντιλαμβάνεται ότι είναι μία ανάγκη της χώρας μας» συμπλήρωσε.

Ο Σίμος Συμεωνίδης, Managing Partner, CEO and CIO, Kos Biotechnology Partners, USA, πιστεύει ότι το σημαντικότερο κριτήριο επένδυσης στην φαρμακοβιομηχανία είναι το πόσο αποδοτική θα είναι η επένδυση αλλά και ποια είναι η υποδομή και ποιο το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας που επενδύει μία εταιρεία.  «Η Ελλάδα έχει καλές βάσεις και προοπτικές γιατί έχουμε καλό “υλικό” αλλά και γιατί υπάρχει και η πολιτική βούληση για τέτοιου είδους επενδύσεις»,  δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η βασική δυσκολία στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπειρίας στην καινοτομία και στον τομέα της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία και γι’αυτό μεγάλες εταιρείες επιλέγουν χώρες με εμπειρία, όπως η Ελβετία.  «Πρέπει κάποιος να κάνει την αρχή» τόνισε συμπληρώνοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι μία αγορά με εμπειρία στο φάρμακο και με πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας.  «Έχουμε καλό ανθρώπινο δυναμικό και εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά όχι καλά οργανωμένο», δήλωσε καταλήγοντας. 

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ηellas, Greece αναφερόμενος στην εταιρεία του, τόνισε ότι που είναι μια πολυεθνική εταιρεία που επενδύει στην χώρα μας, γιατί εμπιστεύτηκε τις υποδομές και το τοπικό management της εταιρείας, αλλά κυρίως γιατί εμπιστεύτηκε τη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει επίσης μία σταθερότητα στο επενδυτικό περιβάλλον που προδιαθέτει την εταιρεία να τολμήσει να επενδύσει στην χώρα.   

Ο Αρίστος Δοξιάδης Partner, Big Pi Ventures, Greece, τόνισε ότι οι ελληνικές Startups στον τομέα της βιοτεχνολογιας είναι ελάχιστες στην χώρα μας παρά το γεγονός ότι βρίσκει εύκολα στη ελληνική αγορά απόφοιτους βιολογίας για να ασχοληθούν με την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.  Βέβαια δεν είναι εύκολο να βρει μία μικρή εταιρεία εργαστήρια, καθώς είναι λίγα στη χώρα μας, ενώ θα πρέπει να έχει υπομονή για να αποδώσει η επένδυσή της, σε σχέση με άλλες πιο ώριμες αγορές. «Οι ερευνητές στη χώρα μας δεν έχουν μάθει την εμπορική αξία και δεν έχουν μάθει την πατέντα κατοχύρωσης», συμπλήρωσε καταλήγοντας.

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για την χρηματοδότηση που γίνεται από μεγάλες εταιρείες στα ελληνικά πανεπιστήμια.  «Με την εμπειρία μου και από το εξωτερικό επιβεβαίωσα ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν καθήκον να βοηθήσουν τη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι spinoffs και οι startups αυξάνονται στη χώρα  και πρέπει να ενισχυθούν από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουν και για τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές βιομηχανίες: να επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων και συνθετικών μορίων φαρμακευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τέλος, τόνισε ότι «Για να έρθουν σε σύμπραξη με την εγχώρια και την διεθνή αγορά τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται πρωτόλεια έρευνα, κάτι που απαιτεί σοβαρή και σταθερή έρευνα από την κυβέρνηση, αλλά και καλύτερο networking με την αγορά».

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.