Έντονη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας – Π.Ε.Μ.Η.Ν. για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία του υπουργείου Υγείας στην οφθαλμολογία

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (Π.Ε.Μ.Η.Ν.), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση και κωλυσιεργία που υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας, αναφορικά με φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στη σωστή αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων στην Οφθαλμολογία.

Ειδικότερα:

  1. Σχετικά με τις ιατρικές πράξεις που εκτελούνται στις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας (Μ.Η.Ν.) με τη χρήση φαρμάκων 1Α αποκλειστικής νοσοκομειακής χρήσης, βρισκόμαστε ακόμα, εν αναμονή της αντίστοιχης απόφασης του Υπουργού Υγείας, ύστερα από τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΕ.Σ.Υ, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 9 μήνες, από τη δημοσίευση του σχετικού Νόμου 4549/2018.
  2. Σχετικά με τη δυνατότητα των Μ.Η.Ν να συνάπτουν συμβάσεις με ασφαλιστικούς φορείς, ο ίδιος νόμος 4549/18 στο άρθρο 122 προβλέπει την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται οι Μ.Η.Ν και εν συνέχεια την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Υπογραμμίζουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο 4549/2019 (ΦΕΚ Α 105/14.6.2018), η απόφαση αυτή «εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Όπως επισημαίνουν, εννέα μήνες μετά την ημερομηνία δημοσίευσης, όχι μόνο δεν εκδόθηκαν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αλλά, ακόμα χειρότερα, το Υπουργείο Υγείας, κωφεύει στις εκκλήσεις να υπάρξει συνάντηση, με την Π.Ε.Μ.Η.Ν (Φορέας εκπροσώπησης των Μ.Η.Ν.) ώστε να αποσαφηνιστεί επιτέλους, το  σημαντικό αυτό θέμα.

Υποστηρίζουν πως η αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία που είναι εις βάρος του ασθενή, αφήνει εύλογα ερωτηματικά, για σκοπιμότητες που μπορεί να εξυπηρετεί…

Και ζητούν : Καλούμε  για άλλη μία φορά ,τους αρμόδιους φορείς και προσωπικά τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση που επιβαρύνει τους ασθενείς και δυσχεραίνει τη θεραπεία τους. Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό, ώστε να κλείσει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *